Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Greek Rowers

Greek Rowers


Θεσσαλονίκη 2014: Έφτασαν οι βάρκες για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Posted: 01 Oct 2014 11:15 AM PDT

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα πρώτα κωπηλατικά σκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας που είναι προγραμματισμένο να γίνει στα νερά του Θερμαϊκού 16-19 Οκτωβρίου.

Συνολικά 50 βάρκες όλων των τύπων, σκιφ, διπλό και τετραπλό θα είναι διαθέσιμες στους συμμετέχοντες που θα αρχίσουν να καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας από όλα τα σημεία του κόσμου.

Τις επόμενες ώρες οι βάρκες θα συναρμολογηθούν και θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του ΟΦΘ μέχρι τις ημέρες των αγώνων. Ωστόσο τρεις από αυτές, ένα σκιφ, ένα διπλό και ένα τετραπλό θα είναι στη διάθεση όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή, για μια δοκιμαστική προπόνηση, μια που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά.

Οι δοκιμαστικές προπονήσεις θα διεξάγονται στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον συνεργαζόμενο με την διοργάνωση ΟΦΘ και κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους.

Ο Δ.Ν.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΑ «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2014»

Posted: 01 Oct 2014 12:36 AM PDT

Οι επιτυχίες για τους αθλητές του Δ.Ν.Ο. Ηγουμενίτσας στους διασυλλογικούς αγώνες του Σεπτεμβρίου συνεχίζονται. 
Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση επιλεγμένων αθλητών του στους αγώνες του Πεθελινού Σερρών και της Ν.Ε.Κ. στην Καστοριά, ο Δ.Ν.Ο.Η. συμμετείχε με 37 αθλητές, στα «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2014». Στους αγώνες, που διοργάνωσε ο Ν.Α.Ο.Σ. την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν περισσότεροι από 280 αθλητές, από σωματεία της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.
Η αποστολή του Δ.Ν.Ο.Η., κατέκτησε τη 2ηθέση στην τελική βαθμολογία, καθώς ανέβηκαν στο βάθρο τα 13 από τα 19 πληρώματά της. Αναλυτικά οι αθλητές κατέκτησαν :
ΧΡΥΣΟ Μετάλλιο: Ιωάννου Στεφανία, Νικολάου Σοφία, Ιωάννου Θεόδωρος, Βένου  Χριστιάνα, Καλαγάνη Βικτωρία, Χρήστου  Βασιλική, Δερμετζόγλου Μαρία, Γκιόκα Σωτηρία, Σακαρέλη Παναγιώτα.
ΑΣΗΜΕΝΙΟ Μετάλλιο: Αναστασίου Ευάγγελος Δημάκος Λευτέρης, Γεωργάκης Δημήτρης, Τριανταφυλλένια Μπέζα, Χριστοφίδη Εύη, Βένου Βασιλική, Βέρμπη Φένια, Ματρακούκα Ελευθερία, Κουλούρη Φωτεινή, Λιόντος Θεόδωρος, Κωνσταντινίδης Αρχέλαος, Κάτσενος Πέτρος, Κλεφτάκης Κων/νος, Βαρβέρης Ανδρέας.
ΧΑΛΚΙΝΟ Μετάλλιο: Στάθης Κων/νος, Κώτσης Κων/νος, Κλεφτάκης Ανδρέας, Πάτσης Δημήτρης.
Τέταρτη θέση: Θεοδώρου Ξένια, Λιάγκου Ελίνα, Μυγδάλης Βασίλης, Κώτσης Γεώργιος, Κύλλας Ευάγγελος, Καρβούνης Σπυρίδων.
Πέμπτη θέση: Σγουρός Κων/νος, Μπούσης Δημήτριος, Παπανδρέου Ξένια, Κατσιμάνη Ξένια.

Γραφείο Τύπου Δ.Ν.Ο. Ηγουμενίτσας

Παγκόσμια κουπιά στον Θερμαϊκό

Posted: 30 Sep 2014 11:48 PM PDT

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας υποδέχεται η Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-19 Οκτωβρίου.

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το Άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και το Λιμάνι με διοργανωτή τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτές την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και την Μητροπολητική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Περισσότεροι από 500 αθλητές κι αθλήτριες από 20 και πλέον χώρες του κόσμου , από το Χονγκ Κόνγκ ακόμη κι από τη Νορβηγία αναμένεται να δώσουν το παρών στον αγώνα που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα . Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες κωπηλάτες και κωπηλάτριες που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο νέο αυτό τύπο κωπηλασίας που κερδίζει συνεχώς νέους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι παρουσίες της χάλκινης Ολυμπιονίκου του Λονδίνου Αλεξάνδρας Τσιάβου που ήταν και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια παράκτιας στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χέλσιμποργκ της Σουηδίας όπως και των Παγκόσμιων πρωταθλητών Απόστολου και Νίκου Γκουντούλα που είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο πέρυσι στο Χέλσιμποργκ.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές,ναυταθλητικά σωματεία , απλοί φίλοι της κωπηλασίας, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και αθλητές και μέλη των αθλητικών ομίλων της πόλης αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που αναμένεται να τονώσει και τουριστικά την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του σκιφ, του διπλού σκιφ και του τετραπλού σκιφ σε άνδρες και γυναίκες. Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου από τις 09:00 ως και τις 16:00 θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές σειρές σε όλα τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών. Οι νικητές θα προκριθούν για τον μεγάλο τελικό που έχει προγραμματιστεί για την επομένη , το Σάββατο 18/10 από τις 12:30 ως και τις 15:40 ενώ νωρίτερα στις 11:00 τους αγώνες θα ανοίξουν οι τελικοί Β΄. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

Λίγα λόγια για την Παράκτια Κωπηλασία

Η παράκτια κωπηλασία είναι η περιπετειώδης πλευρά της κωπηλασίας. Αυτή περιλαμβάνει κωπηλασία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής και ανοιχτά και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του αθλήματος στις τάξεις των απανταχού κωπηλατών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Θα την συναντήσουμε όμως σε όλες τις γωνίες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Μαλδίβων και σε πολλά μέρη της Αφρικής. Τα σκάφη της παράκτιας κωπηλασίας χρησιμοποιούνται εσωτερικά σε ορισμένες λίμνες και ποτάμια όπου το νερό τείνει να μην είναι ήρεμο.

Η παράκτια κωπηλασία είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των ήρεμων νερών Ολυμπιακού στυλ που ακολουθεί μία ευθεία αγωνιστική γραμμή. Οι κωπηλάτες της παράκτιας κωπηλασίας συχνά προτιμούν τα άγρια νερά που προσθέτουν μία ολοκληρωτικά νέα διάσταση στο άθλημα αναζητώντας τη συναρπαστική πλευρά της κωπηλασίας σε ακραίες συνθήκες.

Ο Σουηδός Ολυμπιονίκης Lassi Karonen συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2013 και περιγράφει το συναίσθημα. « Η ομοιότητα με την κωπηλασία σε ήρεμα νερά είναι η κίνηση της κουπιάς.Όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά».

Η παράκτια κωπηλασία είναι πιο προσιτή από την κωπηλασία σε ήρεμα νερά, λόγω της σταθερότητας και της διαφορετικότητας του εξοπλισμού της. Τα στάνταρτ σκάφη είναι μονά, διπλά και τετραπλά σκιφ πηδαλιουχούμενα. Αλλά απλά η γνώση του πως να χειριστεί κάποιος ένα σκάφος της Ολυμπιακής κωπηλασίας δεν επαρκεί για να γίνει κάποιος καλός κωπηλάτης της παράκτιας. Τα πληρώματα πρέπει να έχουν επίγνωση των παλιρροιών και των ρευμάτων, να γνωρίζουν το τοπογραφικό του στίβου και να ξέρουν τι να κάνουν στην μέση της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Οι αγώνες της Παράκτιας Κωπηλασίας διεξάγονται σε θαλάσσιες περιοχές και έχουν την μορφή τριγώνου ή παραλληλόγραμμου, περίπου όπως στους αγώνες ιστιοπλοΐας, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι να αλλάζουν κατευθύνσεις και να αντιμετωπίζουν συνεχώς διαφορετικές θαλάσσιες συνθήκες.

Υπάρχουν διάφοροι τύπου στίβου, ωστόσο στην Θεσσαλονίκη θα έχει τη μορφή παραλληλόγραμμου προκειμένου να εκτείνεται κατά μήκος όλης παραλιακής ζώνης και να είναι ορατοί οι αγώνες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα