Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Greek Rowers

Greek Rowers


Όμιλος Ερετών: 130 Χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς και λειτουργίας

Posted: 16 Jun 2015 12:48 PM PDT



"Ερέτης σημαίνει κωπηλάτης. Η ίδρυση του Ομίλου Ερετών, η οργάνωση και η υποδειγματική λειτουργία του, υπήρξε σοβαρό κίνητρο για την αναβίωση του Ελληνικού αθλητισμού. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι από την ίδρυσή του δεν διέκοψε ποτέ την λειτουργία του, ούτε ακόμη και τις δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Η αρτιότητα των κανονισμών και της λειτουργίας του Ομίλου που μεταδόθηκαν και στα φίλαθλα σωματεία που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα οφείλονται αποκλειστικά στον εμπνευστή και ιδρυτή του Ομίλου Ερετών Παύλο Δαμαλά.

Η σκέψη του Παύλου Δαμαλά και των 52 συνιδρυτών του Ομίλου οριστικοποιήθηκε το 1884 μετά από μακρές συζητήσεις και ενέργειες. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για την σύγκληση της ιδρυτικής συνέλευσης, την ψήφιση του καταστατικού και την υποβολή για έγκριση στις αρχές . Η ιδρυτική συνέλευση πρέπει να έγινε στις αρχές του 1885 και το Β.Δ. της έγκρισης δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου του 1885 . Οι πρώτες εγκαταστάσεις του ομίλου έγιναν στην τότε άκρη του Φαληρικού όρμου, κάτω από την Καστέλα. Στον ακριβή δε χώρο του νεώσοικου που είχε στεγασθεί προσωρινά ο Όμιλος ήταν η ταβέρνα « Λάμψις Σελήνης». Στο σημείο αυτό, στις 12 Ιουλίου 1885 με συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Διογένους Διογενίδου η ιδιοκτήτρια Σταυρούλα Πιερράκου παραχώρησε το προς την παραλία μέρος του γηπέδου της στον Όμιλο Ερετών Φαλήρου για να το χρησιμοποιήσει χωρίς ενοίκιο επί 12 έτη, για τους σκοπούς του και με την επιστροφή του η ιδιοκτήτρια θα έπαιρνε δωρεάν την κυριότητα των κτισμάτων. Ο Όμιλος Ερετών ευθύς μετά την ίδρυση μολονότι στερείτο πείρας, εγκαταστάσεων, λέμβων και χρημάτων επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα για την εποχή του και διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες παρουσιάζοντας πληρώματα και λέμβους.

Πολύ σύντομα οι ιδρυτές του Ομίλου αποφάσισαν την μεταφορά των εγκαταστάσεών του στο κέντρο του Πειραιά στο λιμάνι της Ζέας, δηλαδή στο Πασαλιμάνι. Μία απόφαση της πρώτης ιδρυτικής συνελεύσεως, την 1η Ιουλίου 1888, εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να λύσει το συμβόλαιο με την Σταυρούλα Πιερράκου ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του στο νέο Φάληρο επειδή η ανοικτή θάλασσα δεν εξασφάλιζε την προστασία στον Όμιλο και η απόσταση από τον Πειραιά ήταν μεγάλη. Το Πασαλιμάνι θεωρείται ως ο καταλληλότερος χώρος καθώς εκεί παραχωρείται δωρεάν από το Υπουργείο Οικονομικών χώρος για εγκατάσταση. Οι ιδρυτές του Ομίλου κατασκευάζουν, με δικά τους έξοδα, τον μοναδικό νεώσοικό του. Οι συνεχείς φροντίδες και δαπάνες των μελών του, εξασφάλισαν την επιβίωση του υπεραιωνόβιου στεγάσματός του δίπλα στην θάλασσα αφού η άλμη και η υγρασία, ιδίως στα θεμέλια, πολλαπλασίασαν τις φθορές του χρόνου."*

*Από το βιβλίο του Ιστορικού του Αθλητισμού, πρώην Προέδρου του Ομίλου Ερετών, πρώην Γενικού Γραμματέα της ΕΚΟΦΝΣ και επιτίμου Προέδρου της Αθανάσιου Κουτσικόπουλου, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

23 Μετάλλια ο Ν.Ο.Μαυροχωρίου στην Κοζάνη

Posted: 16 Jun 2015 12:38 PM PDT

Στους διασυλλογικούς που διεξήχθησαν το Σάββατο 13/6, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου
Κοζάνης, ο ΝΟΜ πήρε μέρος με 46 αθλητές.

Το Δ.Σ του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου συγχαίρει τους αθλητές του, καθώς και τον προπονητή του κ. Γιάννη Τσαλούχο για την κατάκτηση 23 μεταλλίων.

Συγκεκριμένα ο ΝΟΜ κατέκτησε:
5 χρυσά
6 αργυρά
9 χάλκινα
και
1 χρυσό
1 αργυρό
1 χάλκινο στην κατηγορία jounior.

Επίσκεψη του νέου Δ.Σ. του Ν.Ο.Κατερίνης στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γεώργιο

Posted: 16 Jun 2015 09:35 AM PDT

ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο, επισκέφτηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου αντιπροσωπία του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Κ.Καρυώτη, τη Γ.Γραμματέα Α.Τουλιοπούλου, τον Αν.Γ.Γραμματέα Ε. Καρπούζα, τον Έφορο Δ.Σχέσεων  Κ.Σακκά και το μέλος Α.Κουτλουμπάση.

Ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε καλή δύναμη στο νέο Δ.Σ. του Ν.Ο.ΚΑΤ. και εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του συλλόγου, την οποία δήλωσε ότι ακολουθεί ανελλιπώς, ενώ ο Πρόεδρος του Ν.Ο.ΚΑΤ. με τους συνεργάτες του, παρουσίασαν σύντομα τα σχέδιά τους για το μέλλον του συλλόγου και προσκάλεσαν το Σεβασμιότατο Γεώργιο να επισκεφτεί τους αθλητές στο χώρο προπόνησης στο κανάλι Λιτοχώρου, καθώς και να παραστεί τόσο στις αγωνιστικές όσο και στις ψυχαγωγικές-εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Ν.Ο.Κατερίνης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Γεώργιος, ο οποίος βρίσκεται πάντα δίπλα στους νέους, έχει ήδη επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΚΑΤ. στη Παραλία και έχει τιμήσει το Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης με το Χρυσό Μετάλλιο της Αγίας Αικατερίνης, απεδέχθη με χαρά την πρόσκληση και δήλωσε τη συμπαράστασή του στο έργο του νέου Δ.Σ. με σκοπό την προσφορά στη νεολαία του τόπου μας.

Κατά την αναχώρησή της η αντιπροσωπία του Ν.Ο.ΚΑΤ. είχε τη χαρά να δεχτεί από το Σεβασμιότατο ως δώρο, βιβλίο σχετικό με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κονγκό και τις προσωπικές εμπειρίες που ο Σεβασμιότατος αποκόμισε κατά την παραμονή και διδασκαλία του εκεί.

Ο Έφορος Δημ.Σχέσεων

Κώστας Σακκάς

Με διπλή αποστολή στην Κέρκυρα

Posted: 16 Jun 2015 02:45 AM PDT

Διπλό σκοπό είχε η επίσκεψη του υπευθύνου Ανάπτυξης της Ομοσπονδίας και Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερου με την προπονήτρια Ανάπτυξης Δήμητρα Γιαννιού την περασμένη Τετάρτη (10/6) στην Κέρκυρα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΟΦΝΣ με την αρωγή του τοπικού Ομίλου του ΝΑΟΚ και των ανθρώπων του έδωσε το παρών σε αγώνες εργομέτρων κατά τους οποίους πήραν μέρος μαθητές σχολείων του νησιού των Φαιάκων ενώ είχε συνάντηση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βρεθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία προπονητικού κοινοβίου Ανάπτυξης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συμμετοχή στον αγώνα εργομέτρων που οργανώθηκε με την συμβολή του τοπικού Γραφείου Φυσικής Αγωγής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τους νεαρούς μαθητές να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και να «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις τον Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας και την προπονήτρια Ανάπτυξης, οι οποίοι έκαναν και τις απονομές.

Ακολούθησε επίσκεψη στην αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Νικολούζο, όπου οι δυο εκπρόσωποι της ΕΚΟΦΝΣ συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΝΑΟΚ Μάχο Γαβαλά, τον έφορο κωπηλασίας Γιώργο Δημουλή και τον προπονητή του συλλόγου Γιώργο Νοταρόπουλο, συζήτησαν για την πραγματοποίηση προπονητικού κοινοβίου Ανάπτυξης με την συμμετοχή περίπου 30 αθλητών-τριων το επόμενο διάστημα.

Τόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και ο Δήμος ανταποκρίθηκαν άμεσα προκειμένου να συνεισφέρουν με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το κοινόβιο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη του Βασίλη Πολύμερου και της Δήμητρας Γιαννιού στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ όπου μίλησαν στους αθλητές και τις αθλήτριες του Ομίλου.
Πηγή: www.kopilasia.gr

Η ανάλυση του Ολυμπιονίκη

Posted: 16 Jun 2015 02:40 AM PDT

By Sportsfeed


Ένας από τους πλέον πετυχημένους αθλητές στην ιστορία της κωπηλασίας, ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Μούγιος αναλύει στο Sportsfeed τα δεδομένα της Εθνικής ομάδας, ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο.

της Σεβαστής Βρακατσέλη

Η σεζόν για την Εθνική ομάδα της κωπηλασίας ξεκίνησε με πολλές δοκιμές και αλλαγές ακόμα και της τελευταίας στιγμής στα πληρώματα από τον Τζιάνι Ποστιλιόνε. Τα πρώτα δείγματα από την συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο Ναπολιτάνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας το 2016. Μπορεί όμως αυτή η ομάδα να συνεχίσει την παράδοση που έχει η χώρα μας στο άθλημα;
Το Sportsfeed σε μια προσπάθεια ανάλυσης της Εθνικής ομάδας συνομίλησε με τον Δημήτρη Μούγιο, έναν από τους πλέον ειδικούς καθότι αργυρός Ολυμπιονίκης το 2008 (μαζί με τον Βασίλη Πολύμερο), αλλά και σχολιαστής πλέον για λογαριασμό του Eurosport στους αγώνες της κωπηλασίας.

Ο λόγος στον ειδικό
Μετά από το δυνατό τεστ που πέρασε η Εθνική ομάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πόζναν τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Με την εικόνα που είδαμε στην Πολωνία τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας, εκεί που θα δοθούν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά…
Στα περισσότερα αγωνίσματα του φετινού παγκοσμίου, οι πρώτες 11 θέσεις παίρνουν και το απευθείας εισιτήριο για του Ολυμπιακούς αγώνες. Στο ευρωπαϊκό που παρακολουθήσαμε, εκτός από την τετράκωπο των αντρών όλα τα υπόλοιπα σκάφη των Ολυμπιακών κατηγοριών κατέκτησαν από την 7η μέχρι και την 12η θέση. Τώρα αν αναλογιστούμε τις χώρες, με μεγάλη παράδοση, που είναι εκτός Ευρώπης (Αυστραλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Κίνα και Καναδά) αλλά και την ομάδα της Ιταλίας που δεν κατέβηκε στο Ευρωπαϊκό φέτος, η πρόκριση θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού.
Τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα για μια ομάδα που στους τελευταίους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 είχε παρουσία τεσσάρων σκαφών και την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου μιας 4ης, 8ης και 9ης θέσης.
Εκτός από την οικονομική κρίση (που και το 2012 υπήρχε) πολλοί αθλητές εγκατέλειψαν την ενεργό δράση. Αθλητές που ήταν στην πρώτη γραμμή, όπως οι αδερφοί Γκουντούλα, η Γιαζιτζίδου, η Τσιάβου και ο Παπαχρήστος. Άτομα που είχαν δείξει για χρόνια την αξία τους. Έτσι απλά έφυγαν, δυσαρεστημένοι. Δεν στάθηκε κάποιος στην πόρτα να τους ρωτήσει γιατί φεύγουν, να τους δώσει μια λύση στα προβλήματα τους. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνουν ξανά. Οι τελευταίοι των Μοϊκανών πρέπει να διαφυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και συνέχεια στην ελληνική κωπηλασία.
Αγωνιστικά τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Μέχρι το παγκόσμιο έχουμε τρεις μήνες σκληρής προετοιμασίας. Ακόμα υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία του Προολυμπιακού αγώνα της Λουκέρνης που θα δώσει άλλα δυο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς, μόλις τρεις μήνες πριν το Ρίο. Ας ελπίσουμε πως η προετοιμασία στην Καστοριά θα πάει καλά και όλοι οι αθλητές μας θα πάρουν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.