Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Greek Rowers

Greek Rowers


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ: «ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ»

Posted: 28 Aug 2015 10:01 PM PDT

 
 Του Παναγιώτη Στεφάνου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, στο navysports.gr! Ο κ. Γιάννης Καρράς, μιλά για το σημείο που βρίσκεται το άθλημα, εν μέσω κρίσης, αποκαλύπτοντας πως είναι τόσα πολλά τα προβλήματα, εξαιτίας των οποίων, σκέφτηκε να παραδώσει ακόμα και τα κλειδιά της Ομοσπονδίας…

–Πρόεδρε, η κωπηλασία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βρίσκεται η χώρα μας, επιπλέει σε ήρεμα νερά;
« Προσπαθούμε να το ''παλέψουμε'' και να κρατήσουμε σε ένα επίπεδο το άθλημα, όσο αυτό είναι εφικτό. Δεν σας κρύβω, ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που αναγκαζόμαστε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε, όσο αυτό είναι δυνατόν, να παρακάμπτουμε τις δυσκολίες. Εάν η Πολιτεία μας στηρίξει θα τα καταφέρουμε καλύτερα, εάν όχι, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα…»

-Η οικονομική κρίση, δηλαδή, την οποία όλοι βιώνουμε, έχει στιγματίσει και την κωπηλασία…
« Αναμφίβολα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η επιχορήγηση που λαμβάνουμε έχει μειωθεί από το 1350000 στις 900000 ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για το 1/3 του ποσού! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι δαπάνες της Ομοσπονδίας, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην καλύπτουμε, πλέον, οδοιπορικά, μετακινήσεις σκαφών κτλ, αναθέτοντας σε ομίλους που έχουν την οικονομική δυνατότητα τη διοργάνωση των αγώνων».

-Οι άμεσοι στόχοι της ΕΚΟΦΝΣ;
«Όταν δεν έχεις την ίδια δυνατότητα να εκπονήσεις και να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου και εξαρτάσαι από άλλους, τότε αναπροσαρμόζεις και τους στόχους σου. Θα έλεγα, ότι στόχος μας είναι, πλέον, να στηρίξουμε τις υποδομές και τη διάδοση του αθλήματος ανά την Ελλάδα, βοηθώντας νέους συλλόγους να γεννηθούν. Όπως για παράδειγμα συνέβη στη Ζάκυνθο στην οποία ''γεννήθηκε'' ένας καινούριος όμιλος και κάτι ανάλογο πάει να γίνει στη Καλαμάτα. Βεβαίως, δεν αποτελεί αυτοσκοπό να εγγράφουμε στα μητρώα μας νέα μέλη, αλλά να μπορούν οι όμιλοι αυτοί να στέκονται και να δραστηριοποιούνται».

-Μήπως, μέσα από τόσες δυσκολίες, σκεφτήκατε κάποια στιγμή να πείτε δεν πάει άλλο;
« Ναι, σκέφτηκα να παραδώσω τα κλειδιά. Όταν δεν έχεις χρήματα να κινηθείς, να πληρώσεις ακόμα και το υπαλληλικό προσωπικό των γραφείων της Ομοσπονδίας, τότε περνούν όλες οι σκέψεις από το μυαλό σου. Αλλά η αγάπη για το άθλημα είναι αυτή που μας κρατάει όρθιους…».

-Μια ευχή για το navysports.gr το οποίο πιάνει τα ''κουπιά'' στα χέρια και μπαίνει στα ''ύδατα της ενημέρωσης'';
« Εύχομαι να πάτε όσο καλύτερα γίνεται, κάθε επιτυχία, με γνώμονα πάντα τη σωστή ενημέρωση, προβάλλοντας την κωπηλασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!».
Πηγή: navysports.gr

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΣΚΑΡΑ»

Posted: 28 Aug 2015 09:57 PM PDT

 
 Του Κώστα Τουτσίδη

Με στόχο ένα μετάλλιο ο Νίκος Γκουτνούλας μαζί με τον αδερφό του τον Απόστολο – πρωτοπόροι της παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα- θα αγωνιστούν στους Μεσογειακούς αγώνες της Πεσκάρα. Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν, όπως λέει στο navysports.gr, δυσκολεύουν τον αγώνα για όλα τα πληρώματα ακόμα και για τους πιο έμπειρους. Ο Νίκος Γκουντούλας παράλληλα δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι το άθλημα της παράκτιας κωπηλασίας – που για την ώρα μόνο ο Ομιλος Φίλων Θαλάσσης Θεσσαλονίκης διαθέτει οργανωμένο τμήμα – θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια άνθηση στη χώρα μας.

Νίκο τι διαφορετικό θα δούμε στην Πεσκάρα;
Είναι ουσιαστικά ένας καινούργιος αγώνας είναι Μεσογειακοί αγώνες παραλίας και περιλαμβάνουν καινούργια αθλήματα πιο εναλλακτικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ανάμεσα σ΄αυτά είναι και η παράκτια κωπηλασία που μπαίνει για πρώτη φορά σε Μεσογειακούς αγώνες. Με τα νέα αυτά αθλήματα που ενσωματώθηκαν γίνεται πιο ελκυστική η εικόνα των σπορ της παραλίας και της Θάλασσας και ο κόσμος έρχεται πιο κοντά.

Στους αγώνες θα συμμετέχεις κι εσύ με τον αδερφό σου τον Απόστολο. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;
Κατεβαίνουμε στους αγώνες με πολύ καλές προοπτικές και ελπίδα. Σίγουρα στοχεύουμε σ΄ένα μετάλλιο. Δεν έχουμε πέσει ποτέ κάτω από τις πρώτες τρεις θέσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα, οπότε θα προσπαθήσουμε για κάτι ανάλογο. Ωστόσο δεν θα ήθελα να κάνω ούτε προβλέψεις ούτε να δώσω υποσχέσεις γιατί θα είναι ένας αγώνας πρωτόγνωρος για όλους τους κωπηλάτες.

Τι καινούργιο θα εφαρμοστεί σ΄αυτούς τους αγώνες;
Στην κλασική κωπηλασία υπάρχει στίβος 2 χιλιομέτρων διαχωρισμένο με κουλουάρ που ο καθένας τρέχει στη διαδρομή του σε απόλυτη ευθεία. Η παράκτια κωπηλασία αυτά τα ανατρέπει. Μιλάμε για ομαδικές εκκινήσεις χωρίς κουλουάρ, για στίβο 4 εως 6 χιλιόμετρα ελεύθερης χάραξης, έχουμε στροφές, μπορείς να πάρεις φόρα και να ξεκινήσεις στην εκκίνηση, σε πολλούς αγώνες βγαίνουμε στην παραλία τερματίζουμε στην αμμουδιά και τρέχουμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην παράκτια κωπηλασία που μπορεί να ανατρέψουν πάρα πολύ τα δεδομένα ακόμα κι αν ένα πλήρωμα είναι πολύ καλά προπονημένο και προετοιμασμένο. Στους μεσογειακούς της Πεσκάρα θα γίνει για πρώτη φορά ο αγώνες με σπρίντ και σλάλομ. Είναι τελείως καινούργιος αγώνας 600 μέτρων που χωρίζεται με σημαδούρες κάθε 80 μέτρα. Ξεκινάμε από την παραλία ανεβαίνουμε στα σκάφη μας κάνουμε σλάλομ ξαναγυρνάμε με σλάλομ τερματίζουμε στην παραλία και μετά τερματίζουμε τον αγώνα πάλι τρέχοντας. Είναι κάτι τελείως καινούργιο που κανένας δεν έχει δουλέψει πάνω σ΄αυτό και θα είναι δύσκολο ακόμα και για τα έμπειρα πληρώματα προηγουμένων ετών.

Οι προσδοκίες πάντως δημιουργούνται και από τις μέχρι τώρα επιτυχίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κωπηλασία προωθεί τους αθλητές στην παράκτια κωπηλασία. Να υπενθυμίσω ότι εγώ με τον αδερφό μου τον Απόστολο και η Αλεξάνδρα Τσιάβου είμαστε οι πρώτοι έλληνες αθλητές που «έτρεξαν» στην παράκτια κωπηλασία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σουηδίας το 2013. Συνεχίσαμε με το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης που ήμασταν και διοργανωτές με τον Ο.Φ.Θ και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Χαρήκαμε δύο παγκόσμια μετάλλια, ένα το δικό μας χάλκινο στο διπλό σκιφ ανδρών, και ένα από τα κορίτσια του Ναυτικού ομίλου Θεσσαλονίκης που πήραν το ασημένιο στο τετραπλό σκιφ. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα. Πέρυσι κερδίσαμε τη διεθνή Ρεγκάτα παράκτιας κωπηλασία του Μονακό ενώ φέτος ήταν η σειρά του ΝΟΘ που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Μετά από σένα και τον Απόστολο που είστε οι πρώτοι στην παράκτια κωπηλασία βλέπεις διάδοχη κατάσταση; Υπάρχουν νέα παιδιά που πιστεύεις ότι μπορούν να διακριθούν στο μέλλον;
Βεβαίως και υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι «αγκαλιάσουν» την παράκτια κωπηλασία και η ομοσπονδία και τα 
Με φόντο τα σκάφη παράκτιας κωπηλασίας του Ο.Φ.Θ
σωματεία γιατί είναι ένα σπορ που θα το χαρακτήριζα «μωρό». Τα τελευταία πολύ λίγα χρόνια γίνονται δραστηριότητες στην παράκτια κωπηλασία και βλέπουμε διάθεση από την παγκόσμια ομοσπονδία να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλήματος. Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν το έχουμε πάρει ακόμα τόσο σοβαρά όσο άλλες χώρες – τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα αξιόλογο σπορ- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόμοια αντιμετώπιση είχαν κι άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας που είναι τώρα Ολυμπιακό άθλημα.

Εκτός από τον όμιλο Φίλων Θαλάσσης πόσοι σύλλογοι στην Ελλάδα ασχολούνται συστηματικά με την παράκτια κωπηλασία;
Αυτή τη στιγμή κανένας άλλος. Ο Ο.Φ.Θ είναι ο πρώτος που δημιούργησε τμήμα παράκτιας κωπηλασίας από τον Οκτώβριο του 2013 και ο μόνος που έχει σκάφη παράκτιας κωπηλασίας. Έχουμε πολύ θετικά δείγματα από τη μέχρι τώρα προσπάθεια, πολύς κόσμος «αγκάλιασε» το τμήμα αυτό του Ο.Φ.Θ κάτι που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους ομίλους. Νομίζω ότι υπάρχει πλέον κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Νίκο κάτι τελευταίο. Θέλουμε την άποψη σου για το navysports.gr και την προσπάθεια που ξεκινάμε.
Εύχομαι τα καλύτερα καθώς έρχεστε να καλύψετε ένα πολύ μεγάλο κενό που υπήρχε στο χώρο. Εύχομαι η προσπάθεια σας να καρποφορήσει και καλώ όλους όσους ασχολούνται με το ναυταθλητισμό και συγκεκριμένα με την κωπηλασία και την ιστιοπλοϊα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ο χώρος του ναυταθλητισμού μόνο κέρδος μπορεί να έχει από τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας.
Πηγή: navysports.gr