Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Greek Rowers

Greek Rowers


Κωπηλασία σάλας

Posted: 02 Dec 2014 10:33 AM PST

By sportsfeed


Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κωπηλασία εσωτερικού χώρου (indoor rowing) θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων του 2017, που θα διεξαχθούν στην πολωνική πόλη του Βρότσλαβ.

του Νίκου Κούδα

Όπως ανακοίνωσε η διεθνής ένωση παγκόσμιων αθλημάτων (IWGA), η κωπηλασία σάλας επελέγη μέσω πρόσκλησης μαζί με τρία ακόμη αθλήματα, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το κικ μπόξινγκ και τους αγώνες ταχύτητας μοτοσικλέτας (speedway), και θα δώσει το παρών μαζί με τα υπόλοιπα αγωνίσματα του προγράμματος της διοργάνωσης. Μάλιστα υπήρξαν συνολικά 21 αθλήματα που αιτήθηκαν προκειμένου να συμπεριληφθούν στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2017, με την αρχική προεπιλογή να προκρίνει τα εννιά από αυτά, για να καταλήξει τελικώς στα τέσσερα.

Αφορμή για την επιλογή του δημοφιλούς σε πολλές χώρες αθλήματος ήταν η πρωτοβουλία του προέδρους της πολωνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας, Ρίσαρντ Στάντνιουκ, ο οποίος έκανε την πρόταση όταν έμαθε για την ανάληψη των αγώνων από την πόλη της πατρίδας του. Βέβαια η αρχική σύλληψη της ιδέας ανήκει στον δαιμόνιο Ελβετό Ντένις Όσβαλντ, τέως πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας του σπορ (FISA), ο οποίος είχε προτείνει το Βρότσλαβ να γίνει η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει τη… χειμερινή εκδοχή της κωπηλασίας.

«Η διοργανώτρια χώρα έχει το δικαίωμα να προσθέσει μέχρι και πέντε αθλήματα μέσω πρόσκλησης», διευκρίνισε ο Στάντνιουκ σε δηλώσεις του, συμπληρώνοντας: «Μαζί με την πολωνική κωπηλατική ομοσπονδία και τη FISA, ξεκίνησα τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματά μας για να συμπεριληφθεί η κωπηλασία εσωτερικού χώρου ήταν το γεγονός ότι το 1992 είχαμε διοργανώσει το εθνικό πρωτάθλημα κωπηλασίας εσωτερικού χώρου στο Βρότσλαβ, και πάρα πολλοί άνθρωποι ήδη γνώριζαν για το άθλημά μας».

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός πολλών διαφορετικών αγωνισμάτων, που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, και περιλαμβάνει αθλήματα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, η διοργανώτρια πόλη υποχρεούται να χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθώς δεν της επιτρέπεται να κατασκευάσει νέες, αποκλειστικά για τους Αγώνες.

Χαράτσι στους αθλητές

Posted: 02 Dec 2014 10:29 AM PST

By Sportsfeed


Στην πρώτη ανάγνωση του αθλητικού νόμου, οι περισσότεροι σταθήκαμε στα μέτωπα που ανοίγει με τις ομοσπονδίες και τους προέδρους τους. Αλλά με μία προσεχτικότερη προσέγγιση, ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο Γιάννης Ανδριανός και οι συνεργάτες του δημιουργούν προβλήματα και στους αθλητές.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Αυξάνουν σημαντικά τους πονοκεφάλους τους και τους βάζουν σε μπελάδες. Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο 7 με τίτλο «αθλητής» για να το αναλύσουμε:
«1. Αθλητής είναι το φυσικό πρόσωπο που αποτελεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού και:
α) επιδίδεται συστηματικά ως μέλος αθλητικού σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα, είτε ατομικά, είτε ως μέλος ομάδας, με σκοπό, μέσω της σωματικής του άσκησης, τη βελτίωση των ψυχοσωματικών του ικανοτήτων, της φυσικής του κατάστασης, της υγείας, της ποιότητας της ζωής του γενικά χωρίς να αμείβεται καθ' οποιοδήποτε τρόπο από το αθλητικό σωματείο (ερασιτέχνης αθλητής).
β) συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες, ατομικά ή ως μέλος ομάδας αθλητικού σωματείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών του και την κατάκτηση διάκρισης, επικράτησης και νίκης επί αντίπαλου αθλητή ή ομάδας και την παράλληλη απόκτηση οικονομικού κέρδους ή αμοιβής ή άλλης παροχής, όπως οδοιπορικά, βελτίωση τροφής, παροχές σε είδος, υποτροφίες, συνδέεται με το αθλητικό σωματείο με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών, ή με προφορική συμφωνία, και αμείβεται για την αθλητική του δραστηριότητα (αμειβόμενος αθλητής).
γ) συμμετέχει ως μέλος ομάδας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (Α.Α.Ε.) σε αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας και συνδέεται με την Α.Α.Ε. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών (επαγγελματίας αθλητής)».

Όλο το μυστικό βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία. Στους αμειβόμενους. Εκεί που περνάει πλέον η πλειοψηφία των αθλητών. Διότι δεν υπάρχει διεθνής αθλητής από τους παίδες έως τους άνδρες που να μην παίρνει από την ομοσπονδία κάποιο ποσό για τα οδοιπορικά. Δεν υπάρχει αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα που να μην αποκομίζει κάποιο όφελος. Αυτόματα, όμως, αλλάζει κατηγορία και μπαίνει στο σημάδι της εφορίας. Εμείς δεν λέμε να μη φορολογείται όποιος έχει επαγγελματική σύμβαση. Αλλά όχι και να υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος κάποιος που εισπράττει 100 ή και 300 ευρώ τον μήνα για τις βενζίνες που καταναλώνει όταν πηγαίνει για προπόνηση. Ο νόμος, όμως, αυτόν τον αθλητή τον κατατάσσει στους αμειβόμενους και έτσι του αλλάζει το φορολογικό καθεστώς, στο οποίο υπάγεται ενώ παράλληλα βάζει σε περιπέτειες και τα σωματεία, όπως και τις ομοσπονδίες.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι. Με αρκετά μέλη να έχουν εντοπίσει το μπέρδεμα που δημιουργεί το άρθρο 7 του νομοσχεδίου…